Als zzp’er kan het moeilijk zijn om je tarief te bepalen. Je moet genoeg verdienen om normaal rond te komen, maar ook rekening houden met kosten voor verzekeringen en je pensioen. Hoe bepaal jij jouw beste tarief om niet onder te doen aan de voordelen van een vast dienstverband?
In een vast dienstverband heb je een salaris, waarbij de werkgever zorgdraagt voor verschillende aftrekposten. Als zzp’er moet je zelf rekening houden met kosten voor je pensioen en verzekeringen. Ook krijg je de feestdagen of jouw vakantie niet doorbetaald. Dus wat is dan het geschikte tarief voor jouw diensten? Gelukkig is hier een simpele berekening voor.
Simpele rekensom
Om te berekenen wat je tarief als zelfstandige in de zorg moet zijn, kijk je naar hoe een werkgever dit doet. Een werkgever betaald een bruto-uurloon. Hier bovenop komt nog een vakantietoeslag van 8% en een eindejaar toeslag van 6%. Kosten als loonbelasting, pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en vakantiegeld worden ingehouden op het brutoloon. Dit geeft een vermenigvuldigingfactor van 1,4. De rekensom voor het gewenste salaris wordt dan: brutoloon + 14% = (getal) x 1,4.
Nu gaan we door naar het uurloon. Deel de uitkomst van het brutoloon door 47 weken. Dit bedrag delen we door 38 uur = X-bedrag per uur. Dit is het bedrag dat een baas kwijt is aan vast personeel en je dus minimaal moet vragen als zzp’er. Er is namelijk een aantal zaken waar je extra op moet letten!
Ga je voor het minimale tarief aan de slag? Dan schiet je er als zzp’er financieel niets mee op en kun je misschien net zo goed bij een organisatie in dienst gaan.
Waar moet je nog meer op letten?
- In loondienst heeft elke werknemer doorbetaald vakantie. Om vakantie uren te berekenen in je tarief doe je het volgende: uurtarief x 38 werkuren fulltime / 52 weken / 47 weken = tarief.
- In sommige gebieden van de zorg wordt personeel doorbetaald op Nederlandse feestdagen, zonder op die dag te werken. Dit geldt niet voor zzp’ers.
- Als zzp‘er heb je mogelijk niet continu een betaalde opdracht. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk in bepaalde periodes geen inkomsten hebt. Dit is een risico dat je extra moet incalculeren in jouw tarief o.b.v. een realistische prognose. Doe jezelf niet tekort!
Onderhandelen
En dan start het onderhandelen! Wees je hierbij bewust: jij bent als zzp’er specialist in je vakgebied. Je bent een kameleon die gemakkelijk taken oppakt binnen een team. Gebruik jouw positie bij het onderhandelen en vraag een hoger uurtarief dan het minimale tarief. Daarnaast is het ook slim om te lijken naar hoe specialistisch je eigen kennis is, naar de concurrentie en het belang van je werk. Dit weegt allemaal mee in het vaststellen van het juiste uurtarief. We schreven hier eerder ook dit blog over. Succes!
Over Dienstmatcher
Bij Dienstmatcher komen vraag en aanbod samen. Zorgvrager en zorgverlener worden door ons gematcht. Tijdens het matchingproces wordt goed gekeken naar de ervaring en papieren die de zzp’er op zak heeft. Wil je weten wat Dienstmatcher voor jou kan betekenen? Lees verder op de website of neem contact op met Monique.